Preskoči na glavni sadržaj

Godina prva II.dio

Vrijeme je oblačno, što mi nekad dobro dođe za razbijanje sunčanih i vrućih dana. U pozadini svira album Dire Straits-a Alchemy. Uvodna stvar Once Upon A Time In The West je odličan uvod za današnju temu pa preporučujem slušanje tog albuma prilikom čitanja ovog teksta.
Razmišljajući kako bih počeo današnju temu, stavio sam ispred sebe boce dva headlinera Zmajske pivovara – Porter i Pale Ale. Ove manje bočice, sa svojim simpatičnim etiketama, skrivaju tajnu svega o čemu pišem pa bih nekako već trebao početi pisati o njima, a ne okolišati s glazbom i uvodom.
Počnimo s Porterom. Što je taj porter? Za početak bih objasnio da je ime pive kod Zmajske pivovare „Porter“, a to je ujedno i vrsta piva (porter), kako ne bi bilo zabune. Iako volim kreativna rješenja za imena piva, kao što imaju meni drage pivovore Mikkeller i Brewdog – npr. Beer Geek Brunch Weasel ili Tactical Nuclear Penguin, mislim da Zmajska s ovim jednostavnim pristupom nije pogriješila.
Priča o porteru počinje u prvoj polovici 18. stoljeća u Velikoj Britaniji. Navodno su tada britanski pipničari često miješali, tj. „rezali”, razne vrste piva. Obično je jednom od tih piva istekao rok trajanja dok je drugo bilo svježe. Cilj je bio dobiti dobar okus uz pristupačnu cijenu za široku potrošnju od strane rastuće radničke klase.
Kao što možemo vidjeti, porter nije nastao slučajno kao neke vrste piva, već je stvoren za ciljano tržište. Pivovare su smišljale način da olakšaju ugostiteljima te zadovolje veliki broj novih kupaca. Nazvali su ga original porter. Pivo je kuhano od smeđeg slada s okusom prženja i dima te visoke gorčine. Često je imao lagano kiseli okus uzrokovan divljim kvascem. Porter je bio neobično uspješan i uistinu se počeo masovno proizvoditi. Okus mu se tokom godina značajno razvio, što je bila posljedica sofisticiranog tehnološkog postupka i upotrebe svjetlijih vrsta slada. Danas engleski porter ima orašasto sladni okus i lagano prženi, čak čokoladni miris. Okusom piva prevladava karamela, a gorčina je slabo do srednje izražena. Prilikom ispijanja možemo prepoznati čokoladu, kavu te suho voće. Prilikom čitanja recepta ovog piva mogli biste pomisliti da se radi o nekom finom kolaču, a ne pivu, ali time možda dobiva na privlačnosti kod nekih ljudi.
Priča o porteru nas dalje vodi u 19. stoljeće kada polako sredinom stoljeća na tržištu počinje prevladavati svijetli pale ale, a porter lagano gubi na popularnosti. Zmajsko Pale Ale mi se odmah svidio zbog jedne od svojih prepoznatljivih karakteristika, a to je niska karbonizacija, odnosno količina otopljenog CO2 tako da se može steći dojam da pijete pomalo ishlapljelo pivo. Pale ale nastao je u 18. stoljeću, u porterovoj domovini Velikoj Britaniji, kao rezultat povećanja poreza (zbog rata s Francuskom) na ječmeni slad, koji je osnovni sastojak piva i o čijoj količini u recepturi ovisi i količina alkohola u konačnom pivu. Ovo je rezultiralo naglim padom proizvodnje piva u komercijalnim pivovarama, pa se proizvodnja piva ponovo vratila u domaćinstva. Veći zemljoposjednici i pripadnici višeg staleža u Londonu počeli su na svojim imanjima proizvoditi pivo bolje kvalitete za vlastite potrebe jer su si, zbog manjih količina koje su proizvodili, mogli priuštiti najbolje sastojke. Pripadnici engleskog plemstva na određeni način vršili su pritisak na tadašnje komercijalne pivare da na nešto urade sa svojim pivom kako bi bilo pitkije i prihvatljivije. Pivari su shvatili da, iako moraju plaćati porez na slad, hmelj ipak nije bio obuhvaćen poreznim politikama pa je bio prilično jeftin i dostupan. Tako su počeli u svoje recepture uključivati do tada neuobičajeno velike količine hmelja, uz manje količine slada, čime se dobilo svjetlije i pitkije pivo nižeg alkoholnog sadržaja, ali značajno povećane gorčine i hmeljne arome.
Sljedeći nastavak nam donosi uzbudljiv početak Zmajske pivovare.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...