Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari.
Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier.
Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo.

Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo.
Ubrzajmo nekoliko milijuna litara piva do 2012. godine kada Medvedgrad po prvi puta plasira svoja piva u bocama da bi sljedeće godine doživjeli veliki rast distribucije istih po cijeloj Hrvatskoj. Počinje se s kuhanjem prvih aleova i većeg broja sezonskih piva.
Moram priznati da sam se intenzivnije zainteresirao za rad ove pivovare i pivnice otprilike 2014. godine kada na tržite izbacuju Fakin IPA-u, a onda krajem iste godine i Rođendansko pivo povodom 20. godišnjice osnutka pivovare. Upravo mi je ovaj tamni belgiski ale vrlo brzo postao jedno od najdražih domaćih piva zbog svoje b
ogate arome. Svakako preporučujem degustaciju u prosincu! Još jedan od favorita vrlo brzo mi je postao Crni Jack, odnosno crni india pale ale, što nije toliko čudno pošto na određeni način kombira dva stila koja volim. Moram izdvojiti i barleywine po imenu Pivo Svetog Martina, zatim Vrageca (Session IPA), Božićno Pivo (Doppelbock), Agram stout te svakako za one koji vole takav stil – witbier Ljeto u Zagrebu. Novi val je zadnje pivo koje je Medvedgrad izbacio na tržište ove godine. Radi se o india pale ale stilu čije ime odaje počast zlatnom razdoblju zagrebačke glazbene scene s kraja 70-ih te 80-ih godina prošlog stoljeća.

Fun facts:
1. 2014. i 2015. godine najbolja pivovara u Hrvatskoj prema Ratebeer-u, najrelevantnijem pivskom portalu na svijetu.
2. Pivovara se trebala zvati „4 dečka“, ali se ipak odlučilo za Medvedgrad, prema bavarskoj tradiciji da se pivovara nazove po najbližem postojećem srednjovjekovnom gradu – kod nas Medvedgradu.
3. Medvedgrad njeguje dugogodišnju suradnju s Pavelom Bartušekom, tehnologom s Češkog instituta za pivo, kod kojega se školovao i današnji glavni tehnolog Medvedgrada, magistar Božidar Kostanjčar.
4. Grička vještica je prvi puta plasirana pod imenom Extra jako pivo.
5. Svakog prosinac djelatnici pivovare po centru Zagreba pred Božić dijele pivo građanima.
1. 2014. i 2015. godine najbolja pivovara u Hrvatskoj prema Ratebeer-u, najrelevantnijem pivskom portalu na svijetu.
2. Pivovara se trebala zvati „4 dečka“, ali se ipak odlučilo za Medvedgrad, prema bavarskoj tradiciji da se pivovara nazove po najbližem postojećem srednjovjekovnom gradu – kod nas Medvedgradu.
3. Medvedgrad njeguje dugogodišnju suradnju s Pavelom Bartušekom, tehnologom s Češkog instituta za pivo, kod kojega se školovao i današnji glavni tehnolog Medvedgrada, magistar Božidar Kostanjčar.
4. Grička vještica je prvi puta plasirana pod imenom Extra jako pivo.
5. Svakog prosinac djelatnici pivovare po centru Zagreba pred Božić dijele pivo građanima.
FAKIN craft bar
Relativno novi Medvedgradov projekt zove se Fakin craft bar. Smješten je na adresi Vukovarska 68 (Pučko otvoreno učilište), Zagreb. Osim svih Medvedgrad piva u ponudi se izmjenjuju (skoro) sva hrvatska craft piva. Prostor je opremljen s čak 24 točionika, a još jedna posebnost je i šank s čak četiri rashladne zone, što omogućava različitu temperaturu istakanja različitih vrsta piva. Osim toga u sklopu Fakin craft bara smještena je i mikropivovara od 50 litara gdje će svi zainteresirani imati mogućnost skuhati svoje pivo.
Zanimljivo je da ova pivnica ujedno služi kao mjesto gdje će studenti s PUO moći odraditi stručno osposobljavanje te će se održavati dio praktične nastave i stručne prakse za zanimanja pivar.
Zanimljivo je da ova pivnica ujedno služi kao mjesto gdje će studenti s PUO moći odraditi stručno osposobljavanje te će se održavati dio praktične nastave i stručne prakse za zanimanja pivar.
Glazbeni kutak uz čašu piva
Dobre pive ,osim u dobrom društvu, treba piti i s dobrom glazbenom podlogom. Moj prijedlog je ovaj put album Mike Oldfield Crisis. Za one koji žele čuti zašto je Mike genijalac potrebno izdvojiti „samo“ 23 minute te poslušati naslovnu pjesmu Crisis, koja je zauzela cijelu A stranu. Tu su i svima poznate Moonlight Shadow i Shadow On The Wall kao popularni radio hitovi koje ovom albumu daju taj fini spoj progresivnog i klasičnog rocka.
Cheers!
Cheers!
Primjedbe
Objavi komentar