Preskoči na glavni sadržaj

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka…
Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije!
Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije?
Davor i Matija iz Varionice:
„Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava biti coldbrewana kako bi se iz nje izvuklo maksimalno okusa i voćnih aroma te izbjegla gorčina i kiselost koja se javlja kod kuhanja zrnja.
Isprobali smo različite vrste kava (Ekvador, San Salvador, Nikaragva) s različitim intenzitetom prženja. Kombinirali smo ih s raznim pivama iz vlastite homebrew i craft produkcije i zaključili da nam se ne radi ziheraško pivo na prvu, tj. stout s kavom, pa smo se odlučili za malo zanimljiviju varijantu s našom Session IPA-om.
Korišten je blend Nikaragve i San Salvadora koji nam se pokazao kao najbolji kompanjon za hmeljne arome. Serija je ograničena i pivo ćemo vjerojatno ponoviti sljedeće sezone.“
U prijašnjem smo tekstu mogli pročitati kako ekipa iz LuPaHora misli kombinirati rakiju, papričice i pivo, a kada pridodamo i ovu zanimljivu kombinaciju vidimo zašto je sloboda za različite inovativne projekte i probavanje ono što čini svijet craft piva tako zanimljivim.
Glazbeni kutak uz čašu piva
Kolaboracije na glazbenim scenama nisu ništa novo. Istaknuo bih jednu odličnu za uživanje u ovoj pivi – album Coverdale•Page. Album su snimili David Coverdale, poznatiji kao glas Deep Purplea na dva albuma, a možda i popularniji kao vođa Whitesnakea zadnjih 40tak godina, te Jimmy Page uz kojega je dovoljno reći samo Led Zeppelin. Coverdale je ovim albumom izašao iz tuluma 80tih te samo potvrdio da je vrhunski pjevač, dok je Page našao srodnu dušu blisku bluesu. Rezultat je odličan album vrijedan slušanja.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...