Preskoči na glavni sadržaj

Godina prva I.dio

Umjereno je vruće, nalazim se u jednom malom mjestašcu između Trogira i Primoštena. U rukama držim biografiju Marlona Branda za koju sam konačno našao vremena nakon ponovo odgledanog prvog dijela Coppolinog Kuma. Kako noć lagano pada, postaje sve ugodnije te sam se baš zaželio popiti pivu. Odlazim do hladnjaka koji je solidno opremljen njima. Unutra se sigurno nalazi barem 10ak različitih hrvatskih craft piva no ja odlučno posežem za jednom malom ljubičastom bočicom – to je porter Zmajske pivovare. Dolazi žena mog života te me poljubi.
Moram priznati da bi me zasigurno jako čudno gledali kada bih pokušao predstaviti ovo kao scenarij za reklamu neke velike hrvatske pivovare te bi se producenti zasigurno prije odlučili čak i za reklamu s hrvatskim nogometnim reprezentativcima na plaži u Bolu na Braču koji raspravljaju o teoriji relativnosti. Kako se ipak radi o stvarnom događaju, onda me nešto muči, a to je zašto bi se netko tko se ne bi definirao kao veliki ljubitelj pive u trenucima opuštanja odlučio popiti jedno, a ne svoj omiljeni Maker’s Mark bourbon? Moram priznati da je odgovor na ovo pitanje i kompleksan i jednostavan u isto vrijeme, ako je nešto takvo moguće. Možda je ovo stereotipan početak jedne pivske ljubavi, no kao što svaki novi film o Batmanu ima origin story tako bih i ja počeo ovu priču. Otprilike sredinom 2014. godine, u razgovoru s prijateljima inače velikim pivoljupcima, saznao sam da se par njihovih poznanika, homebrewara, odlučilo ozbiljnije pozabaviti svojim dotadašnjim hobijem. O pivama koje su tada izbacili na tržište čuo sam od njih samo riječi hvale.
Iako sam bio ekstremno skeptičan odlučio sam otići do Magic Beer Rooma u Remetincu (mjesto koje će od tada postati moja Meka) te nabaviti Zmajske Pale Ale i Porter. Rado bih sad ubrzao priču i napisao da sam nakon otvaranja Pale Alea osjetio nektar bogova, no nije tako bilo. Prilikom prvog otvaranja i probavanja bilo mi je jasno da ovo nije ni približno neki od lagera koji sam par puta pio, već nešto sasvim drukčije. Toliko „pljuvanja“ po svijetlim pivama te uzdizanje Guinnessa i nekih belgijskih piva, bez da mi je netko objasnio da postoji širi spektar piva u svijetu od mog skromnog poznavanja istih…
Pale Ale me je polako osvojio svojim okusom no ono što je došlo malo kasnije promijenilo je sve. Porter Zmajske bio je taj koji mi je pokazao da piva nije samo spoj par sastojaka, već može biti ozbiljno, kompleksno piće – nešto kao vrhunsko crno vino. Prilikom prvog kušanja nije mi bilo jasno pijem li pivu ili piće od kombinacije crne čokolade, karamele i kave. Bilo je odlično!
Sam sam pokušao otkriti razlog ove nagle fascinacije novom pivom te mi je postalo jasno da taj Porter sadrži kompleksnost i punoću mojih najdražih crnih vina te slatkoću bourbona. Dakle, naišao je na plodno tlo sa mnom ili možda ja s njim? Nešto je posebno u ovome, a to se dalo zaključiti i iz izraza lica mog oca nakon degustacije, koji inače ne preferira tamne pive i ovaj stil… Zanimljivo da ga je čak on pozitivno ocijenio.
Sljedeći put mi je cilj otkriti u čemu je magija te dvije pive – Pale Alea i Portera.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...