Preskoči na glavni sadržaj

Zmaj i bomba (kratka priča o dva odlična piva)

(preporučeni album uz tekst: Eric Clapton – Slowhand)
IPA. India Pale Ale. Neki bi rekli da je ovaj pivski stil danas na svakom koraku. Iako bih volio da je tako, mislim da ipak treba realno sagledati situaciju. IPA je danas zasluženo prisutna na našoj craft sceni. Radi se o stilu kojega su mnogi majstori pivari izdvojili kao jedan od njima najdražih. Moram priznati da se i meni brzo svidjela nakon prvog degustiranja. Ima nešto posebno u tim voćnim aromama te točno pogođenoj gorčini.
Kako sam u intervjuu s Andrejem iz Zmajske pivovare spomenuo Pozoj, mislim da je vrijeme da ga službeno predstavim. Nekako sam se nadao da će ovaj tekst ići paralelno s novom šaržom Pozoja, no kako je gazda Zmajske sam napomenuo – morat ćemo pričekati još neko vrijeme dok se ne odluči opet skuhati ovo odlično pivo.
Pozoj, prema legendi zmaj koji spava ispod Čakovaca i uzrokuje potrese, ime je za pivski stil india pale ale Zmajske pivovare. O porijeklu imena ovog stila već sam pisao u jednom od prvih tekstova, pa se slobodno podsjetite. Pozoj je sezonsko pivo te smo do sada mogli uživati u dvije njegove šarže. Iskreno se nadam da ćemo ga uskoro moći opet okusiti.
zmajska pivovara pozoj
Pivo koje je svakako zaslužilo biti na ovom malom predstavljanju hrvatskih IPA-i je i C4 Nove Runde. Ova IPA imala je svoje predstavljanje u travnju 2016. godine na dobro poznatoj lokaciji za dečke iz Nove Runde – Ro&Do. Mislim da je Miro Šuvak najbolje opisao ovo poštovanje između legendarnog bara i njihove pivovare: „Prije dvije godine, dok Zagreb nije znao što je ale, a kamoli craft, Rođo nam je prvi stisnuo ruku i rekao, dečki sviđate mi se, točit ću vas u svom lokalu“. Kreativno ime pive dolazi od 4 hmelja koji se koriste pri izradi: Chinook, Cascade, Citra i Centennial. Trebam li napomenuti da je i C4 sezonsko pivo 😉
c4 nova runda

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...