(preporučeni album uz tekst: Eric Clapton – Slowhand)
IPA. India Pale Ale. Neki bi rekli da je ovaj pivski stil danas na svakom koraku. Iako bih volio da je tako, mislim da ipak treba realno sagledati situaciju. IPA je danas zasluženo prisutna na našoj craft sceni. Radi se o stilu kojega su mnogi majstori pivari izdvojili kao jedan od njima najdražih. Moram priznati da se i meni brzo svidjela nakon prvog degustiranja. Ima nešto posebno u tim voćnim aromama te točno pogođenoj gorčini.
Kako sam u intervjuu s Andrejem iz Zmajske pivovare spomenuo Pozoj, mislim da je vrijeme da ga službeno predstavim. Nekako sam se nadao da će ovaj tekst ići paralelno s novom šaržom Pozoja, no kako je gazda Zmajske sam napomenuo – morat ćemo pričekati još neko vrijeme dok se ne odluči opet skuhati ovo odlično pivo.
Pozoj, prema legendi zmaj koji spava ispod Čakovaca i uzrokuje potrese, ime je za pivski stil india pale ale Zmajske pivovare. O porijeklu imena ovog stila već sam pisao u jednom od prvih tekstova, pa se slobodno podsjetite. Pozoj je sezonsko pivo te smo do sada mogli uživati u dvije njegove šarže. Iskreno se nadam da ćemo ga uskoro moći opet okusiti.
Pivo koje je svakako zaslužilo biti na ovom malom predstavljanju hrvatskih IPA-i je i C4 Nove Runde. Ova IPA imala je svoje predstavljanje u travnju 2016. godine na dobro poznatoj lokaciji za dečke iz Nove Runde – Ro&Do. Mislim da je Miro Šuvak najbolje opisao ovo poštovanje između legendarnog bara i njihove pivovare: „Prije dvije godine, dok Zagreb nije znao što je ale, a kamoli craft, Rođo nam je prvi stisnuo ruku i rekao, dečki sviđate mi se, točit ću vas u svom lokalu“. Kreativno ime pive dolazi od 4 hmelja koji se koriste pri izradi: Chinook, Cascade, Citra i Centennial. Trebam li napomenuti da je i C4 sezonsko pivo 
Primjedbe
Objavi komentar