19.3.2017., 18:15h
Nije tajna da volim tzv. tamne pive kao što su stoutevi i porteri. Ono što moram otkriti je da sam i veliki ljubitelj ljutih dodataka jelu. Pikantni umaci i chilli papričice su stalni dodaci mojim jelima. Ponekad baš oni čine razliku između dobrog i savršenog jela. Upravo me zbog toga oduševilo kada sam otkrio Volim Ljuto umake. Pitate se kakve veze oni imaju s pivama?
Dopustite da vam ispričam.
Volim Ljuto je u kolaboraciji s Varionicom napravio odličan umak po imenu Neon Mustard. Za one koji nisu upoznati s vrstom honey mustard umaka, radi se o slatkoj vrsti senfa koji je vrlo popularan u SAD-u. Pročitajmo u nastavku kako ekipa iz Volim Ljuto predstavlja svoj umak:
„Vrabanero Neon Mustard drugi je senf jako ograničene serije koji smo stvorili, a njegova posebnost nalazi se u tome što je pomiješan s Neon Stout pivom zagrebačke craft pivovare Varionice. Ovo je pikantna kombinacija gorušice, stout piva, jabučnog octa, bučinog ulja, šećera, soli, aktivnog ugljena i chilli papričica. U okusu dominira gorčina dobivena od gorušice i piva, a osjeti se i slatkasta nota. S obzirom na to da je najuočljivija karakteristika ovog senfa gotovo potpuno crna boja, definitivno možemo reći da ćete sebi i prijateljima moći ponuditi nešto posebno.“
„Vrabanero Neon Mustard drugi je senf jako ograničene serije koji smo stvorili, a njegova posebnost nalazi se u tome što je pomiješan s Neon Stout pivom zagrebačke craft pivovare Varionice. Ovo je pikantna kombinacija gorušice, stout piva, jabučnog octa, bučinog ulja, šećera, soli, aktivnog ugljena i chilli papričica. U okusu dominira gorčina dobivena od gorušice i piva, a osjeti se i slatkasta nota. S obzirom na to da je najuočljivija karakteristika ovog senfa gotovo potpuno crna boja, definitivno možemo reći da ćete sebi i prijateljima moći ponuditi nešto posebno.“

Kako je došlo do ovog zanimljivog projekta spajanja umaka i pive, pitao sam najljućeg uzgajivača na ovim prostorima – Gorana Vrabeca koji je pokrenuo Volim ljuto:
„Dečke iz Varionice znam još iz studentskih dana iz KSET-a, gdje smo se uništavali svakakvim vrstama lošeg alkohola i piva. O suradnji smo pričali još prošlog ljeta, no kako smo svi imali dosta posla to se otegnulo. Dečki su na zimu ponovo izbacili svoj Neon Stout te smo dogovorili da ću ja probati napraviti neki proizvod s njime. Testiranje je trajalo skoro 2 mjeseca dok nisam dobio ono što želim. Probao sam svakakve kombinacije – od umaka do slatkog namaza i na kraju mi se senf pokazao kao najbolje rješenje. Sa senfom je najteža stvar bilo dobivanje boje koja bi bila reprezentativna, a što mi u početku nije pošlo za rukom. Naime prvi uzorci su bili sivkasta, te ne baš poželjnog izgleda . Na kraju sam uspio dobiti skoro crnu boju uz dodavanje aktivnog ugljena. Savjet drugima – nemojte nikad ništa raditi s aktivnim ugljenom. Čišćenje posuđa i inventara nakon proizvodnje traje danima“.
Za sve koji nisu probali ovaj jedinstveni umak, savjetujem da to naprave što prije budući da se ipak radi o limitiranom izdanju.
„Dečke iz Varionice znam još iz studentskih dana iz KSET-a, gdje smo se uništavali svakakvim vrstama lošeg alkohola i piva. O suradnji smo pričali još prošlog ljeta, no kako smo svi imali dosta posla to se otegnulo. Dečki su na zimu ponovo izbacili svoj Neon Stout te smo dogovorili da ću ja probati napraviti neki proizvod s njime. Testiranje je trajalo skoro 2 mjeseca dok nisam dobio ono što želim. Probao sam svakakve kombinacije – od umaka do slatkog namaza i na kraju mi se senf pokazao kao najbolje rješenje. Sa senfom je najteža stvar bilo dobivanje boje koja bi bila reprezentativna, a što mi u početku nije pošlo za rukom. Naime prvi uzorci su bili sivkasta, te ne baš poželjnog izgleda . Na kraju sam uspio dobiti skoro crnu boju uz dodavanje aktivnog ugljena. Savjet drugima – nemojte nikad ništa raditi s aktivnim ugljenom. Čišćenje posuđa i inventara nakon proizvodnje traje danima“.
Za sve koji nisu probali ovaj jedinstveni umak, savjetujem da to naprave što prije budući da se ipak radi o limitiranom izdanju.
P.s.
Imao sam priliku probati HabaNeon Stout sa žutim habanero papričicama, koji je napravljen u svrhu promocije ove suradnje, i moram priznati da mi se jako svidio. Nadam se da će dečki razmisliti o nekoj većoj šarži pa možda i o par bočica ovog zanimljivog stouta.
Imao sam priliku probati HabaNeon Stout sa žutim habanero papričicama, koji je napravljen u svrhu promocije ove suradnje, i moram priznati da mi se jako svidio. Nadam se da će dečki razmisliti o nekoj većoj šarži pa možda i o par bočica ovog zanimljivog stouta.
Primjedbe
Objavi komentar