Preskoči na glavni sadržaj

Volim ljute pive?

19.3.2017., 18:15h
Nije tajna da volim tzv. tamne pive kao što su stoutevi i porteri. Ono što moram otkriti je da sam i veliki ljubitelj ljutih dodataka jelu. Pikantni umaci i chilli papričice su stalni dodaci mojim jelima. Ponekad baš oni čine razliku između dobrog i savršenog jela. Upravo me zbog toga oduševilo kada sam otkrio Volim Ljuto umake. Pitate se kakve veze oni imaju s pivama?
Dopustite da vam ispričam.
Volim Ljuto je u kolaboraciji s Varionicom napravio odličan umak po imenu Neon Mustard. Za one koji nisu upoznati s vrstom honey mustard umaka, radi se o slatkoj vrsti senfa koji je vrlo popularan u SAD-u. Pročitajmo u nastavku kako ekipa iz Volim Ljuto predstavlja svoj umak:
„Vrabanero Neon Mustard drugi je senf jako ograničene serije koji smo stvorili, a njegova posebnost nalazi se u tome što je pomiješan s Neon Stout pivom zagrebačke craft pivovare Varionice. Ovo je pikantna kombinacija gorušice, stout piva, jabučnog octa, bučinog ulja, šećera, soli, aktivnog ugljena i chilli papričica. U okusu dominira gorčina dobivena od gorušice i piva, a osjeti se i slatkasta nota. S obzirom na to da je najuočljivija karakteristika ovog senfa gotovo potpuno crna boja, definitivno možemo reći da ćete sebi i prijateljima moći ponuditi nešto posebno.“
Neon Mustard i Varionica Stout
Kako je došlo do ovog zanimljivog projekta spajanja umaka i pive, pitao sam najljućeg uzgajivača na ovim prostorima – Gorana Vrabeca koji je pokrenuo Volim ljuto:
„Dečke iz Varionice znam još iz studentskih dana iz KSET-a, gdje smo se uništavali svakakvim vrstama lošeg alkohola i piva. O suradnji smo pričali još prošlog ljeta, no kako smo svi imali dosta posla to se otegnulo. Dečki su na zimu ponovo izbacili svoj Neon Stout te smo dogovorili da ću ja probati napraviti neki proizvod s njime. Testiranje je trajalo skoro 2 mjeseca dok nisam dobio ono što želim. Probao sam svakakve kombinacije – od umaka do slatkog namaza i na kraju mi se senf pokazao kao najbolje rješenje. Sa senfom je najteža stvar bilo dobivanje boje koja bi bila reprezentativna, a što mi u početku nije pošlo za rukom. Naime prvi uzorci su bili sivkasta, te ne baš poželjnog izgleda . Na kraju sam uspio dobiti skoro crnu boju uz dodavanje aktivnog ugljena. Savjet drugima – nemojte nikad ništa raditi s aktivnim ugljenom. Čišćenje posuđa i inventara nakon proizvodnje traje danima“.
Za sve koji nisu probali ovaj jedinstveni umak, savjetujem da to naprave što prije budući da se ipak radi o limitiranom izdanju.
P.s.
Imao sam priliku probati HabaNeon Stout sa žutim habanero papričicama, koji je napravljen u svrhu promocije ove suradnje, i moram priznati da mi se jako svidio. Nadam se da će dečki razmisliti o nekoj većoj šarži pa možda i o par bočica ovog zanimljivog stouta.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...