Velimir: Vratimo se još malo na početak priče. Kako je došlo do imena pivovare?
Andrej: Ime naše pivovare nastalo je dosta spontano. Tada još običan kuhar pive kod kuće, uzeo sam dvije bačve svoje pive i točionik za jedan produženi vikend oko Prvog maja na kampiranje s prijateljima. Radilo se o zbilja dobroj šarži što mi je bilo drago jer se tada znalo dogoditi da ne ispadne svaka baš najbolje. Kada je moja draga probala pivo, rekla je da je baš zmajsko pivo te je ostalih 30ak prijatelja taj cijeli vikend pričalo o Zmajskom pivu. Kada bih kasnije kuhao nove šarže, ljudi bi me stalno pitali kada će to Zmajsko pivo? Ime nam se činilo jako simpatično i prirodno pa smo ga zadržali. Što se tiče samih imena piva, kao što su Pale Ale i Porter, ona nisu slučajna. Htjeli smo tim imenima piva educirati potrošača što zapravo pije. Kada netko otvori bocu našeg Pale Ale te ga proba, shvaća što je to točno. Rekli smo da želimo napraviti školski primjer Pale Alea i Portera bez nekih dodataka. Hoppy Wheat je po stilu American Wheat pivo, no ja nisam mogao staviti taj natpis na bocu pa sam se odlučio za kompromis. Kako se radi o hmeljenom pivu, Hoppy Wheat je zapravo naš kompromis.
Velimir: Logo pivovare je onda došao prirodno?
Andrej: Prvi dizajn koji sam dobio me oduševio te sam odmah znao da bi tako trebao izgledati. Moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi pogled.
Velimir: Priča oko Pozoja je malo drugačija čim ima ime?
Andrej: Ja jako volim IPA stil, a znam da neću skuhati samo jednu IPA-u u životu pa sam morao dati ime kako ostali ne bi bili IPA 2, 3 itd… Ovdje se radi o tzv. sezonskom pivu, odnosno specijalu. Ime dolazi iz međimurske mitologije. U njoj Pozoj, odnosno zmaj, spava ispod Čakovaca te uzrokuje potrese. Svidjela mi se ta priča, a poveznica je s našom opremom koja dolazi iz Čakovaca. Zmajska oprema za proizvodnju pive.
Velimir: Andrej, kada će Pozoj ponovo izaći na tržište?
Andrej: Pozoj će izaći kad gazda odluči, a gazda nije još odlučio (smijeh).
Velimir: Koji su neki od tvojih favorita sa svjetske craft scene?
Andrej: Ne mogu nikako izbjeći Sierra Nevadu, koja me uvele u sve. Brewdog je odličan unatoč tome što su jako povećali proizvodnju i možda im se koji put dogodi neki mali promašaj, no i dalje je kvaliteta na visokoj razini. Mikkeller je dobar, no mislim da im se zna često dogoditi pad kvalitete kod nekih piva. Od belgijskih piva bih izdvojio Orval.
Velimir: Gdje vidiš Zmajsku pivovaru za 5 godina?
Andrej: Bio bih zadovoljniji s manjim brojem korektnih piva, nego 30 novih u jednoj godini koje su ispod prosjeka. Nisam pobornik izbacivanja piva samo zbog zadovoljenja nekih marketinških potreba. Trenutno imamo 3 pive u stalnoj ponudi te je njihova proizvodnja već sada izazov s obzirom na našu veličinu. Ideja je imati par sezonskih piva, a nastojat ćemo proširiti i stalnu ponudu kada ćemo se osjećati spremim za to. Mislim… kada ću se ja osjećati spremnim. Mislim da je cilj svim craft pivarima u Hrvatskoj dosegnuti barem 5% cjelokupnog tržišta piva. Tada bih bio sretan i ponosan na sve nas. Htio bih u narednih par godina zadržati i dalje kvalitetu i biti i dalje sretan s onim što radim.
Velimir: Kada ćeš napraviti moj najdraži russian imperial stout?
Andrej: (nema odgovora, samo smijeh).
Primjedbe
Objavi komentar