Preskoči na glavni sadržaj

U zmajevom gnijezdu part II

Velimir: Vratimo se još malo na početak priče. Kako je došlo do imena pivovare?
Andrej: Ime naše pivovare nastalo je dosta spontano. Tada još običan kuhar pive kod kuće, uzeo sam dvije bačve svoje pive i točionik za jedan produženi vikend oko Prvog maja na kampiranje s prijateljima. Radilo se o zbilja dobroj šarži što mi je bilo drago jer se tada znalo dogoditi da ne ispadne svaka baš najbolje. Kada je moja draga probala pivo, rekla je da je baš zmajsko pivo te je ostalih 30ak prijatelja taj cijeli vikend pričalo o Zmajskom pivu. Kada bih kasnije kuhao nove šarže, ljudi bi me stalno pitali kada će to Zmajsko pivo? Ime nam se činilo jako simpatično i prirodno pa smo ga zadržali. Što se tiče samih imena piva, kao što su Pale Ale i Porter, ona nisu slučajna. Htjeli smo tim imenima piva educirati potrošača što zapravo pije. Kada netko otvori bocu našeg Pale Ale te ga proba, shvaća što je to točno. Rekli smo da želimo napraviti školski primjer Pale Alea i Portera bez nekih dodataka. Hoppy Wheat je po stilu American Wheat pivo, no ja nisam mogao staviti taj natpis na bocu pa sam se odlučio za kompromis. Kako se radi o hmeljenom pivu, Hoppy Wheat je zapravo naš kompromis.

_20161004_211650porteri-pale-ale

Velimir: Logo pivovare je onda došao prirodno?
Andrej: Prvi dizajn koji sam dobio me oduševio te sam odmah znao da bi tako trebao izgledati. Moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi pogled.

Velimir: Priča oko Pozoja je malo drugačija čim ima ime?
Andrej: Ja jako volim IPA stil, a znam da neću skuhati samo jednu IPA-u u životu pa sam morao dati ime kako ostali ne bi bili IPA 2, 3 itd… Ovdje se radi o tzv. sezonskom pivu, odnosno specijalu. Ime dolazi iz međimurske mitologije. U njoj Pozoj, odnosno zmaj, spava ispod Čakovaca te uzrokuje potrese. Svidjela mi se ta priča, a poveznica je s našom opremom koja dolazi iz Čakovaca. Zmajska oprema za proizvodnju pive.

Velimir: Andrej, kada će Pozoj ponovo izaći na tržište?
Andrej: Pozoj će izaći kad gazda odluči, a gazda nije još odlučio (smijeh).

Velimir: Koji su neki od tvojih favorita sa svjetske craft scene?
Andrej: Ne mogu nikako izbjeći Sierra Nevadu, koja me uvele u sve. Brewdog je odličan unatoč tome što su jako povećali proizvodnju i možda im se koji put dogodi neki mali promašaj, no i dalje je kvaliteta na visokoj razini. Mikkeller je dobar, no mislim da im se zna često dogoditi pad kvalitete kod nekih piva. Od belgijskih piva bih izdvojio Orval.

Velimir: Gdje vidiš Zmajsku pivovaru za 5 godina?
Andrej: Bio bih zadovoljniji s manjim brojem korektnih piva, nego 30 novih u jednoj godini koje su ispod prosjeka. Nisam pobornik izbacivanja piva samo zbog zadovoljenja nekih marketinških potreba. Trenutno imamo 3 pive u stalnoj ponudi te je njihova proizvodnja već sada izazov s obzirom na našu veličinu. Ideja je imati par sezonskih piva, a nastojat ćemo proširiti i stalnu ponudu kada ćemo se osjećati spremim za to. Mislim… kada ću se ja osjećati spremnim. Mislim da je cilj svim craft pivarima u Hrvatskoj dosegnuti barem 5% cjelokupnog tržišta piva. Tada bih bio sretan i ponosan na sve nas. Htio bih u narednih par godina zadržati i dalje kvalitetu i biti i dalje sretan s onim što radim.

Velimir: Kada ćeš napraviti moj najdraži russian imperial stout?
Andrej: (nema odgovora, samo smijeh).

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...