Preskoči na glavni sadržaj

U zmajevom gnijezdu part I

Došao je i taj dan. Evo me ponovo u zmajevom gnijezdu. Uspio sam dogovoriti razgovor s majstorom Andrejom.
Velimir: Andrej, kako je sve krenulo?
Andrej: Ne znam što je bilo tog dana, prije otprilike 15 godina, kad sam skuhao svoju prvu pivu doma. Nije baš postojalo puno informacija na internetu o samom kuhanju, no krenuo sam malo po malo te tako skuhao svoje prvo, drugo, treće pivo. Prije otprilike osam godina, kada sam već imao posao, osnovao sam forum pivarstvo.info kako bi se uspjeli povezati homebrew entuzijasti. Nakon par godina nas se skupilo dovoljno da smo mogli izmjenjivati
iskustva kuhanja.
Velimir: Kako izgleda pokretanje craft pivovare u Hrvatskoj?
Andrej: Osnivanje je bilo logičan nastavak na homebrew. Zapravo sam samo htio popiti dobro pivo kada bih otišao s prijateljima van na piće (smijeh). Tada si od kvalitetnih piva mogao jedino popiti belgijske pive koje su koštale po 35 – 40kn, što bi automatski značilo da ih nećeš moći puno popiti. Danas je drugačija situacija, gdje su dečki iz Nove Runde i Varionice zajedno s nama izbacili dovoljno dobrih pivi da u njima možeš uživati na različitim lokacijama. Što se tiče financijskog dijela cijele priče, njega je preuzeo moj prijatelj Hrvoje te mene zadužio samo za kuhanje najbolje pive što znam. Tako smo krenuli te i danas dobro funkcioniramo.zmajska-pivovara
Velimir: Htio sam te pitati o povezanosti craft pivara u Hrvatskoj. Veze su dosta jake?
Andrej: To su ipak dečki s kojima sam krenuo kao homebrewer. Mi smo danas različite pivovare, no nismo prestali biti dobri prijatelji. Jasno nam je da na primjer, Nova Runda neće prodavati manje piva jer je došla Varionica na tržište ili da će netko od njih nama smanjiti potražnju. To neće vječno biti tako, no sada smo u fazi gdje izgrađujemo tržište craft piva u Hrvatskoj pa nema zasićenja među kupcima, a pomoć kolega iz struke je uvijek dobrodošla. Pričao sam s kolegama iz Srbije, koji mi kažu da je kod njih drugačija situacija te se pivari drže odvojeno. Očito smo mi specifični crafteri.
Velimir: Danas je Zmajsko pivo prisutno na dosta lokacija u Hrvatskoj. Jesi li sretniji kada vidiš svoje pivo po barovima i kafićima ili ti ga je draže vidjeti negdje gdje možda ne bi očekivao, kao u nekom restoranu?
Andrej: Dobro pivo mora biti dostupno. To je moj stav. Zapravo me s jedne strane živcira činjenica da na primjer, jedan jako dobar restoran s odličnim jelima i vrhunskim chefom nema kvalitetno pivo, nego nudi nekakve industrijske poluproizvode. S druga strane, kada jedna mala lokalna birtija u kojoj se realno ne očekuju nekakva kvalitetna pića, ponudi neke craftove, zbilja mi izmami osmjeh na lice. Čisto zato što se to od njih ne traži, no oni su sami prepoznali kvalitetu. Jako cijenim kada takva mjesta nastoje na neki način educirati svoje posjetitelje s craft pivama.
Velimir: Cijena Zmajskog piva zbilja je korektna.
Andrej: Bitno nam je da je naše pivo dostupno ljudima te da ga što više njih proba. Računamo da će prepoznati kvalitetu te postati naš stalni kupci. Mislim da je to najbolji marketing – zadovoljni potrošači. Cijene craftova u Hrvatskoj su dosta niže u usporedbi s na primjer Srbijom ili Slovenijom. Pola litre našeg piva košta oko 20kn, a neka industrijska su 17 – 18kn. Ponosan sam na to što uspijevamo održavati takvu cijenu. Uvijek kažem – dajmo ljudima kvalitetnu pivu iza koje možemo stajati te ju dajmo po fer cijeni. Što se tiče ljudi koji se odluče dati nama šansu te ga platiti koju kunu više… njima skidam kapu.
Nastavak slijedi…

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...