Došao je i taj dan. Evo me ponovo u zmajevom gnijezdu. Uspio sam dogovoriti razgovor s majstorom Andrejom.
Velimir: Andrej, kako je sve krenulo?
Andrej: Ne znam što je bilo tog dana, prije otprilike 15 godina, kad sam skuhao svoju prvu pivu doma. Nije baš postojalo puno informacija na internetu o samom kuhanju, no krenuo sam malo po malo te tako skuhao svoje prvo, drugo, treće pivo. Prije otprilike osam godina, kada sam već imao posao, osnovao sam forum pivarstvo.info kako bi se uspjeli povezati homebrew entuzijasti. Nakon par godina nas se skupilo dovoljno da smo mogli izmjenjivati
iskustva kuhanja.
iskustva kuhanja.
Velimir: Kako izgleda pokretanje craft pivovare u Hrvatskoj?
Andrej: Osnivanje je bilo logičan nastavak na homebrew. Zapravo sam samo htio popiti dobro pivo kada bih otišao s prijateljima van na piće (smijeh). Tada si od kvalitetnih piva mogao jedino popiti belgijske pive koje su koštale po 35 – 40kn, što bi automatski značilo da ih nećeš moći puno popiti. Danas je drugačija situacija, gdje su dečki iz Nove Runde i Varionice zajedno s nama izbacili dovoljno dobrih pivi da u njima možeš uživati na različitim lokacijama. Što se tiče financijskog dijela cijele priče, njega je preuzeo moj prijatelj Hrvoje te mene zadužio samo za kuhanje najbolje pive što znam. Tako smo krenuli te i danas dobro funkcioniramo.

Velimir: Htio sam te pitati o povezanosti craft pivara u Hrvatskoj. Veze su dosta jake?
Andrej: To su ipak dečki s kojima sam krenuo kao homebrewer. Mi smo danas različite pivovare, no nismo prestali biti dobri prijatelji. Jasno nam je da na primjer, Nova Runda neće prodavati manje piva jer je došla Varionica na tržište ili da će netko od njih nama smanjiti potražnju. To neće vječno biti tako, no sada smo u fazi gdje izgrađujemo tržište craft piva u Hrvatskoj pa nema zasićenja među kupcima, a pomoć kolega iz struke je uvijek dobrodošla. Pričao sam s kolegama iz Srbije, koji mi kažu da je kod njih drugačija situacija te se pivari drže odvojeno. Očito smo mi specifični crafteri.
Velimir: Danas je Zmajsko pivo prisutno na dosta lokacija u Hrvatskoj. Jesi li sretniji kada vidiš svoje pivo po barovima i kafićima ili ti ga je draže vidjeti negdje gdje možda ne bi očekivao, kao u nekom restoranu?
Andrej: Dobro pivo mora biti dostupno. To je moj stav. Zapravo me s jedne strane živcira činjenica da na primjer, jedan jako dobar restoran s odličnim jelima i vrhunskim chefom nema kvalitetno pivo, nego nudi nekakve industrijske poluproizvode. S druga strane, kada jedna mala lokalna birtija u kojoj se realno ne očekuju nekakva kvalitetna pića, ponudi neke craftove, zbilja mi izmami osmjeh na lice. Čisto zato što se to od njih ne traži, no oni su sami prepoznali kvalitetu. Jako cijenim kada takva mjesta nastoje na neki način educirati svoje posjetitelje s craft pivama.
Velimir: Cijena Zmajskog piva zbilja je korektna.
Andrej: Bitno nam je da je naše pivo dostupno ljudima te da ga što više njih proba. Računamo da će prepoznati kvalitetu te postati naš stalni kupci. Mislim da je to najbolji marketing – zadovoljni potrošači. Cijene craftova u Hrvatskoj su dosta niže u usporedbi s na primjer Srbijom ili Slovenijom. Pola litre našeg piva košta oko 20kn, a neka industrijska su 17 – 18kn. Ponosan sam na to što uspijevamo održavati takvu cijenu. Uvijek kažem – dajmo ljudima kvalitetnu pivu iza koje možemo stajati te ju dajmo po fer cijeni. Što se tiče ljudi koji se odluče dati nama šansu te ga platiti koju kunu više… njima skidam kapu.
Nastavak slijedi…
Primjedbe
Objavi komentar