Točeno vs pivo u boci
U razgovoru s nekolicinom ljubitelja dobrih piva, zapazio sam jednu konstantu. Dosta ih je napomenulo prednosti točene pive nad onima u boci. U Hrvatskoj su craft pivovare uglavnom izbacile svoje pive na tržište u obje varijante osim Nove Runde, koja je isključivo dostupna kao točena. Prilikom detaljnijeg istraživanja, razgovora te čitanja članaka na netu, uvidio sam da ova teza zapravo ovisi o vrsti pive. Tako pivski stručnjaci s bespuća interneta preporučaju točeno pivo prilikom konzumacije svijetlih piva s više hmelja, dok se za belgijske pive, kao što su npr. jake trapističke, preporuča konzumacija iz boca budući da se u njima još odrađuju procesi refermentacije prilikom skladištenja.
Što je s limenkama?
Postoje tri faktora koja mogu uništiti pivo: toplina, kisik i svijetlo. Dokle god su pravilno skladištene, boce i limenke jednako su učinkovite u eliminiranju negativnog učinka koji proizvodi kisik te toplina, no sa svijetlom je malo drukčija priča. Ultraljubičaste zrake mogu penetrirati kroz stakle boce i doći u interakciju s određenim bakterijama hmelja te tako u potpunosti promijeniti okus pive. Uz ovu važnu činjenicu, postoji još nekoliko prednosti limenki. Naime, lakše se recikliraju od stakla te su jednostavnije za transport, što olakšava posao mnogim craft pivovarama.
Neki ljudi tvrde da postoji tzv. metalni okus kod pivi iz limenki, no što se ovdje zapravo događa? Kod ispijanja pive direktno iz limenke, naše usne dolaze u kontakt s njom te se zato stvara ovaj privid okusa. Svakako je bolje natočiti pivo u čašu te uživati u njegovom okusu na taj način.
Neki ljudi tvrde da postoji tzv. metalni okus kod pivi iz limenki, no što se ovdje zapravo događa? Kod ispijanja pive direktno iz limenke, naše usne dolaze u kontakt s njom te se zato stvara ovaj privid okusa. Svakako je bolje natočiti pivo u čašu te uživati u njegovom okusu na taj način.
Prijenosnici aka growlers
Kako bih mogao doći doma te popiti Novu Rundu s početka ove priče? Rekli bismo nikako budući da nije dostupna u bocama. Rješenje postoji – prijenosnik pive u svijetu poznat kao growler. Mogli bismo ga definirati kao prijenosno sredstvo za pivu, koje sprječava doticaj s kisikom te je napravljeno od stakla, keramike ili nehrđajućeg željeza. Ovaj izum nije nov. Naime, koristi se u ovom formatu od druge polovice 19. stoljeća za prijenos pive od lokalnog puba do doma. S ekspanzijom kuhanja pive kod kuće te craft pivovara, ovaj mali spremnik pive postao je vrlo korisna stvar. Možete vrlo jednostavno prenijeti pivo koje ste napravili do prijatelja, otići u omiljeni bar/pub po točeno pivo koje se možda ne prodaje u boci ili vam je draže piti isto u ugodnosti svojeg doma.
Fun fact: u Zagrebu su mi u dva bara, poznata po većem izboru točenih piva, bili spremni izaći u susret te natočiti odabrano pivo u moj growler.
Primjedbe
Objavi komentar