Preskoči na glavni sadržaj

Točeno pivo, limenke i growleri

Točeno vs pivo u boci
U razgovoru s nekolicinom ljubitelja dobrih piva, zapazio sam jednu konstantu. Dosta ih je napomenulo prednosti točene pive nad onima u boci. U Hrvatskoj su craft pivovare uglavnom izbacile svoje pive na tržište u obje varijante osim Nove Runde, koja je isključivo dostupna kao točena. Prilikom detaljnijeg istraživanja, razgovora te čitanja članaka na netu, uvidio sam da ova teza zapravo ovisi o vrsti pive. Tako pivski stručnjaci s bespuća interneta preporučaju točeno pivo prilikom konzumacije svijetlih piva s više hmelja, dok se za belgijske pive, kao što su npr. jake trapističke, preporuča konzumacija iz boca budući da se u njima još odrađuju procesi refermentacije prilikom skladištenja.
Što je s limenkama?
limenka_staklne-boce
Postoje tri faktora koja mogu uništiti pivo: toplina, kisik i svijetlo. Dokle god su pravilno skladištene, boce i limenke jednako su učinkovite u eliminiranju negativnog učinka koji proizvodi kisik te toplina, no sa svijetlom je malo drukčija priča. Ultraljubičaste zrake mogu penetrirati kroz stakle boce i doći u interakciju s određenim bakterijama hmelja te tako u potpunosti promijeniti okus pive. Uz ovu važnu činjenicu, postoji još nekoliko prednosti limenki. Naime, lakše se recikliraju od stakla te su jednostavnije za transport, što olakšava posao mnogim craft pivovarama.
Neki ljudi tvrde da postoji tzv. metalni okus kod pivi iz limenki, no što se ovdje zapravo događa? Kod ispijanja pive direktno iz limenke, naše usne dolaze u kontakt s njom te se zato stvara ovaj privid okusa. Svakako je bolje natočiti pivo u čašu te uživati u njegovom okusu na taj način.
Prijenosnici aka growlers
prijenosnik
Kako bih mogao doći doma te popiti Novu Rundu s početka ove priče? Rekli bismo nikako budući da nije dostupna u bocama. Rješenje postoji – prijenosnik pive u svijetu poznat kao growler. Mogli bismo ga definirati kao prijenosno sredstvo za pivu, koje sprječava doticaj s kisikom te je napravljeno od stakla, keramike ili nehrđajućeg željeza. Ovaj izum nije nov. Naime, koristi se u ovom formatu od druge polovice 19. stoljeća za prijenos pive od lokalnog puba do doma. S ekspanzijom kuhanja pive kod kuće te craft pivovara, ovaj mali spremnik pive postao je vrlo korisna stvar. Možete vrlo jednostavno prenijeti pivo koje ste napravili do prijatelja, otići u omiljeni bar/pub po točeno pivo koje se možda ne prodaje u boci ili vam je draže piti isto u ugodnosti svojeg doma.
Fun fact: u Zagrebu su mi u dva bara, poznata po većem izboru točenih piva, bili spremni izaći u susret te natočiti odabrano pivo u moj growler.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...