Preskoči na glavni sadržaj

Pivske čaše

Pivske čaše ili kako upotpuniti užitak ispijanja craft piva
Svijet craft piva osim raznolikih okusa nudi i mogućnost ispijanja pive iz čaša kreiranih posebno za svaki pivski stil. Sigurno se pitate zašto bi nam trebala jedna čaša za Pozoj Zmajske pivovare, druga za Fireball Nove Runde, treća za Neon stout Varionice i četvrta za Medvedgradovo Božićno pivo? Odgovor leži u činjenici da je svako o tih piva specifično na svoj način, pa je tako potrebna i čaša koja bi naglasila mirise i okuse svakog od tih pivskih stilova. Hoće li nam čaša za IPA-u ili stout pretvoriti prosječno pivo u odlično? Vjerojatno neće, no kod kvalitetnog piva će istaknuti sve njegove adute.
Izdvojio sam pet čaša od kojih je čak četiri napravio Spiegelau, njemački gigant u proizvodnji piva, u suradnji s raznim američkim craft pivovarama. Pogledajmo o čemu se radi:
IPA čaša-ipa
Specijalizirana čaša za india pale ale stil je nastala kolaboracijom Spiegelaua, vlasnika Dogfish Head pivovare Sam Calagionea i vlasnika Sierra Nevada pivovare Ken Grossmana. Kada pogledamo ovu čašu možemo vidjeti da je njezin otvor takav da se prilikom ispijanja piva mogu osjetiti snažne arome piva, a valoviti „vrat“ čaše služi kako bi se balansirali okusi dok se čaša stavlja iz okomitog u horizontalni položaj. Ove čaše su posebno cijenjene među američkim craft zaljubljenicima koji preferiraju „zahmeljene“ pive.



Još jednom imamo čašu nastalu suradnjom Spiegelaua s američkim craft pivovarama, Left Hand Brewing Company iz Colorada i Rogue Ales iz Oregona. Napravljena je kako bi svojim oblikom i dizajnom naglasila okus prženog slada, kave i čokolade, dobro nam poznati sastojci ovog stila kojeg toliko često izdvajam.





American wheat/witbier american-wheat
„Proizvodimo piva na koja smo ponosni, pa želimo da ih naš konzument, pivski fan i entuzijast osjeti na način koji smo mi zamislili. Ova čaša je stvorena zbog toga“. Ovo su riječi potpredsjednice Bell’s Brewery Laure Bell čija je pivovara napravila sa Spiegelauom čašu za pšenična piva. Ova čaše je dizajnirana kako bi predstavila i prikazala američke i belgijske pšenične pive u punom svjetlu.



Barrel aged barrel_aged
Rekao bih da ovaj kompleksni pivski stil zahtjeva i posebnu čašu, drugačiju od svega što smo do sada vidjeli, no izgleda da je jednostavnost izvedbe upravo najbolji mogući način za prezentaciju i probu piva odležanih u bačvama. Svoj doprinos u kreiranju čaše dalo je nekoliko američkih pivovara: Great Divide Brewing Company iz Colorada, Green Flash Brewing Company California, Uinta Brewing Company Utah i Cigar City Brewing Florida.



Teku čaša 
teku-casa
Zadnja čaša na ovoj listi mi je možda i najdraža. Napravljena u tvornici njemačkog Rastala, TeKu je kreacija Tea Mussoa iz talijnske Baladin pivovare i njegovog sunarodnjaka, pivskog eksperta Lorenza Dabovea. Samo ime čaše je kombinacija imena Teo i Lorenzovog nadimka Kuaska. Proizvođači napominju da je pogodna za više stilova piva, a posebno lambic, gueuze, saison, imperial IPAe i jake, svijetle belgijske pive.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...