Preskoči na glavni sadržaj

I love You With My Stout

Varionica Neon Stout, Vunetovo Forski Farabut i Medvedgrad Agram stout. Nadam se da je većina vas probala ili uskoro namjerava probati ova tri predstavnika pivskog stila po imenu stout.
Međunarodni dan stouta je prošahttp://www.vhlupi.mojweb.com.hr/tekstovi/zagrebacke-price/o bez da je dobio adekvatnu posvetu u pisanom obliku, pa nisam mogao olako prijeći preko toga. Kako nam se bliži zima i hladnije vrijeme, mislim da je ovo odličan trenutak za kratku priču. Htio sam malo detaljnije istražiti stout kao pivski stil, pa sam odlučio iskoristiti ovaj tipični sunčano-hladni jesenski dan kako bih naučio nešto novo. Uz šalicu kave u ruci i Made In Heaven album Queena na repeatu, mogao sam krenuti.

stout-glass

Priča o stoutu je ujedno priča o porteru, budući da su ova dva stila usko povezana, pa su tako prvi porteri proizvedeni u Londonu početkom 18. stoljeća. Ovo pivo ime je dobilo zbog popularnosti među nosačima (eng. porter). Prvi porteri su imali jak okus, visoku količinu alkohola, pa im je bio i dulji vijek trajanja, a ujedno su bili jeftiniji od ostalih piva tog vremena što je također puno značilo. Naziv „stout porter“ se ubrzo počeo koristiti za one portere s još većom količinom alkohola (eng. stout = jak; krepak; pun). Stout je postigao veliku popularnost nakon Prvog svjetskog rata i to zahvaljujući dobro nam poznatoj pivovari Guinness. Naime, Guinness je tokom 1920-ih objavio slogan „Guinness je dobar za vas“ (eng. Guinness is good for you) na temelju istraživanja koje su sami proveli, a u kojem je navodno potvrđeno da se ljudi osjećaju bolje nakon pinte njihovog piva. Tako je postoperativnim pacijentima, darovateljima krvi te majkama preporučena konzumacija piva ove pivovare. Danas bismo rekli da se radilo o odličnoj marketinškoj kampanji, koja je došla na plodno tlo među stanovništvom tek izašlim iz velikog svjetskog sukoba.

stout-info

Popularnost stouta je opadala tokom 20. stoljeća. Poznati pisac o pivama, Michael Jackson, je u svojim knjigama 70-tih godina pisao o stoutevima i porterima, te je ponovo zainteresirao javnost za ove pivske stilove. S američkom craft revolucijom početkom 80-tih godina i stout je ponovo stekao zasluženu pozornost te ga danas gotovo sve craft pivovore imaju u svojoj ponudu u nekoj od varijacija. BCJP (eng. Beer Judge Certification Program = neprofitna organizacija zadužena za certificiranje pivskih sudaca) dijeli stouteve na Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout, Foreign Extra Stout, American Stout i Russian Imperial Stout.
Naravno, da bih ovdje izdvojio već puno puta spomenuti Imperial stout. Pivski stil koji me oduševio te čija me kompleksnost i okus oduševljava pri svakoj konzumaciji. Preporučio bih degustaciju Mikkellerovog Beer Geek Brunch Weasel i Evil Twin I Love You With My Stout, kako biste dobili dojam o čemu je riječ, a obje su dostupne u Hrvatskoj u specijaliziranim dućanima za pive.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...