Preskoči na glavni sadržaj

Dobrodošli u Novi Zagreb

„Novi Zagreb je dio grada Zagreba. Izgrađen je južno od rijeke Save poslije Drugog svjetskog rata. Novi Zagreb se po upravnoj podjeli iz 1999. godine sastoji od tri gradske četvrti: Novi Zagreb – istok, Novi Zagreb – zapad i Brezovica. Novi Zagreb je poznat po Zagrebačkom velesajmu i jezeru Bundek, a u njemu se nalazi i novi Muzej suvremene umjetnosti.“
Ovo je kratki opis Novog Zagreba s Wikipedije. Novi Zagreb je mjesto gdje sam proveo svoje djetinjstvo. Kako sam bivao stariji, počelo mi je nedostajati zanimljivih sadržaja te je logičan izbor bio odlazak u centar grada. U jednom trenutku mi se ovaj noviji dio Zagreba činio samo kao jedna velika spavaonica. Srećom, Muzej suvremene umjetnosti je razbio dio sivila, Avenue Mall je donio zabavu za dio populacije, ali dio ljudi je i dalje odlazio prema drugim mjestima radi raznovrsnosti sadržaja.
Gdje onda otići s prijateljima kada smo u Novom Zagrebu te želimo popiti npr. novo Zmajsko ili Medvedgradovo pivo? Ja bih preporučio vrlo simpatičan bar po imenu A’e, koji se nalazi u Sigetu. Kada sam prvi puta čuo da se otvorilo ovakvo mjesto na toj lokaciji, zamislio sam bar gdje se na cjeniku nalazi 30ak različitih piva, a kada krenete naručivati konobar vam na prva tri odabira samo odmahuje glavom te se otprilike zadovoljite s petim ili šestim izborom. Dogovorio sam s prijateljima piće tamo. Po dolasku, odmah sam pogledao kako im izgleda ponuda te sam se ugodno iznenadio. Bilo je tu sigurno stotinjak različitih vrsta piva, za svakoga ponešto. Krenuo sam s narudžbom. Novi Mikkeller imaju. Varionica Neon stout imaju. Brewdog… imaju ih zbilja dosta. Znači, popis piva na cjeniku je stvaran! Oduševljenje je bilo neopisivo. Sada mi se čini kao da je ovaj bar postao the mjesto za odlazak na dobre pive u Novom Zagrebu, a čak i moja draga tamo može popiti neki od fora čajeva jer ih u ponudi imaju zbilja puno.
Dečki iza ovog projekta, Michael i Reno, stvorili su odličan ugođaj tako da se može doći i popiti kavu te pročitati novine, navratiti na piće poslije posla ili se opustiti uz dobru glazbu i jednu od stotinjak pivi. Sjeo sam s Michaelom (dok je Reno marljivo radio iza nas) kako bih saznao par detalja. Za početak ime su osmislili kako bi bilo lako pamtljivo te drugačije. Htjeli su unijeti malo živosti, kako u Siget tako i u ostatak Novog Zagreba, što mislim da su postigli. Dizajn interijera sami su osmislili, a kako vidim i sami vole posluživati posjetitelje te im preporučiti čaj, kavu ili neku pivu kad je to potrebno. Ne bih htio više pisati već bih vas prepustio da sami sve doživite.
P.S. Imam jedan problem. Naime, ne znam koliko je piva potrebno popiti kako bih dobio ovu fenomenalnu Mikkeller čašu. Možda mi Michael i Reno otkriju ovih dana 😉
ae-mikkeller-casa

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...