Preskoči na glavni sadržaj

The Usual Suspects

Sjedim na plaži pred zalazak sunca. Htio bih mobitelom uhvatiti ovaj trenutak, ali mislim da zbilja više nemam kome pokazivati takav tip fotografije. Digitalna fotografija i društvene mreže su jednostavno izlizale neke stvari, a ovo je jedna od njih. Glazba večeri su The Smiths. Rekao bih da je na repertoaru cijela diskografija, što upućeni znaju da nažalost i nije previše. Razmišljam o počecima moje fascinacije craft pokretom u Hrvatskoj. Moji  prijatelji, koji su znali što se svakodnevno događa na pivskoj sceni kao članovi Društva prijatelja piva, već su tada poznavali buduće majstore Zmajske, Varionice i  Nove Runde. Pošto su mi oni dali prve informacije oko noviteta koji će stići, htio sam čuti njihova razmišljanja o utjecaju Zmajske na rastuću hrvatsku craft scenu.
„Atraktivna uvozna piva raznih stilova i okusa degustirali smo sa strahopoštovanjem, među ostalim i zbog nezanemarivo veće cijene od nacionalnih prvaka. Prava revolucija započela je upravo s pojavom Zmajske pivovare. Njihov pale ale je odlično i međunarodno priznato pivo, idealno kada se konzumira točeno. Ipak, ono što me apsolutno oduševilo, obzirom na moj afinitet prema tamnim pivima, je Zmajsko Porter. Jedan uistinu prekrasan proizvod ljubavi i entuzijazma, stvoren za svakodnevno uživanje, a što je najvažnije za redovnu konzumaciju, cijena je izuzetno prihvatljiva.“    Renato  (lifecoach, Trizinotom grupa)
„Sviđa mi se što je Zmajsko pivo donijelo nešto novo, nešto divlje u svijet bezličnih lagera zastupljenih na našem tržištu. Svaki put kada otvorim bocu Zmajskog (pale alea ili portera), uranjam u pivsku priču vješto spojenih sastojaka. Budući da sam zavolio Zmaja, nadam se da će u budućnosti postati zastupljeniji po kafićima i restoranima te da će dečki iz Zmajske proširiti svoju ponudu novim proizvodima koji će bez sumnje biti podjednako dobri.“   Neven (direktor prodaje, Trizinotom grupa)
Uz lifecoacha i direktora prodaje Trizinotom grupe, postoji još netko koga sam već nekoliko puta spominjao u postovima, a čije viđenje craft revolucije na ovom našem dijelu brdovitog Balkana me zanimalo. Što o Zmajskom ima za reći moja žena. Iako ne baš oduševljena, nakon duljeg nagovaranja pristala je. „Pa zašto bi ljude zanimalo moje mišljenje o pivama – niti ih volim, niti ih pijem? Kao potpuna neznalica u svijetu craft pivovara, mikro pivovara, mini pivovara, industrijskih piva, belgijskih samostanskih piva, a onda i hrvatske noovotkrivene (sad već kvazi-hipsterske) craft revolucije, znam da kada dođem sama u malo bolji dućan i biram pivo za muža – biram Zmajsko. Zašto? Jer mi je isprao mozak koliko je ta pivovara napravila kvalitetan i konzistentan proizvod koji sadrži sve što craft piva treba sadržavati – savršen balans okusa, simpatičan dizajn te razumnu cijenu. Eto, toliko znam čak i ja koja redovito u kafiću naručujem sokiće.“ (Tena, bračnim ugovorom vezana za mene).

Zalazak sunca uz Zmajsko pivo

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...