Preskoči na glavni sadržaj

Poznate osobe i craft pivo part II

Glumci
Tražio sam malo detaljnije po hrvatskoj društveno-političko-estradnoj sceni što bih mogao naći o ovoj temi, no jedino što mi je Google ponudio bio je jedan manji, nedorečeni tekst o bivšem hrvatskom premijeru, koji voli belgijske pive te poneki craft, i televizijskom voditelju, koji je uložio u manju pivovaru koja se u međuvremenu zatvorila. Budući da nisam našao ništa više, odmah bih se vratio natrag preko Atlantika te proučio piju li se craft pive među američkim estradnim umjetnicima.
Prvi primjer je glumica Charlize Theron. Ovdje je zapravo teško potvrditi je li zbilja ljubiteljica crafta jer kao jedini pravi primjer imamo fotografiju iz 2012. godine na kojoj nosi kutije odlične Dogfish Head pivovare iz Delawarea i njihovu 60 minute IPA pivu. Netko bi mogao reći da su joj u dućanu dali ovu kutiju kako bi u nju stavili limenke Bud Light pive, no nekako sumnjam u to te ćemo je ostaviti na ovoj listi.charlize-theron-craft-beer
Kad smo kod holivudskih glumaca, izdvojio bih odličnog skeč komičara i glumca Will Farrella. Kako kombinirati ljubav prema craft pivu i evente za dobrotvorne svrhe? Jednostavno. Za organizaciju CancerForCollege.org, Will je okupio neke od craft pivovara zapadne obale SAD-a te je uz druženje i odlično pivo u više navrata uspio skupiti potreban novac.
Zvijezda serije How I Met You Mother, Neil Patrick Harris, je prilikom vođenja dodjele Emmy nagrada tražio da mu se toči pivo Heady Topper pivovare The Alchemist Brewerya. Ovdje bih stao s ovom pričom budući da je isti glumac 2015. godine snimio reklamu za jednu veliku industrijsku pivovaru. Nadam se da je to napravio samo zbog novca i ničega drugog. Zanimljiv je detalj iz navedene serije gdje je Neil glumio. Naime, tokom svih sezona postojao je jedan ponavljajući skeč. Svaku puta kada bi Lily (Alyson Hannigan) i Marshall (Jason Segel) odlazili na neko putovanje, vratili bi se s pivom iz neke lokalne, mikro pivovare, kao npr. Fort Lager Dale.
Kao što sam i naveo kod ovih primjera, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su svi oni ljubitelji crafta, no lijepo je vidjeti da za promjenu, u medije dolaze kvalitetne, lokalne pivovare.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...