Preskoči na glavni sadržaj

Jedan dan u Zmajskoj pivovari

Subota je. Buđenje. Kava i čitanje novina te internetskih portala? Danas preskačem taj ritual. Danas Zmajska pivovara otvara vrata svojim prijateljima.
Stigli smo u Baštijanovu ulicu gdje se nalazi pivovara. Odmah na ulazu sam uočio nekoliko kutija Portera i Pale Alea, no zanimao me novitet čije je predstavljanje bilo najavljeno za ovaj dan – Hoppy Wheat u boci. Nisam dugo tražio. Preda mnom se našao bijelo žuti debeljko zapremnine 0,66 l. Izgledao je čudno budući da sam naučen na upola manje bočice. Odmah sam uvidio oduševljenje na licima ljudi oko sebe. Dvostruko veća boca Zmajskog piva? Može!
Uhvatio sam malo Andreja, vrhovnog vođu, kako bih ga pitao za planove i dojmove. U kratkom smo razgovoru prošli proteklu godinu te neke dobre stvari koje ih čekaju (moje uvjeravanje u potrebu proizvodnje imperial stoutova za sada nije urodilo plodom, no ne mislim odustati). U tako ugodnom krugu ljudi vrijeme je brzo proletjelo te je došao trenutak za pozdrav do sljedećeg druženje, možda na predstavljanju neke nove pive.
P.s.
Imao sam ozbiljnu namjeru snimiti mali intervju s Andrejem, no mislim da se ne bih mogao objektivno postaviti te bi to više izgledalo kao moja oda radosti Zmajskoj.
P.p.s.
Također sam imao jako dobru namjeru snimiti što više fotografija, no sebično sam se odlučio družiti s ljudima.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...