Priča ide ovako. Igor Glavak je preko dana ozbiljan poslovan čovjek, suprug i otac, ali se preko noći…točnije vikenda pretvara u homebrewera!
Ovaj vlasnik Grigor’s pivovare kuha pivo od 2011. godine, do sada je odradio 62 šarže, osvojio je zlatnu medalju na III. Homebrew natjecanju u Zagrebu te je još i pivski sudac.
– Igore, kako je sve krenulo?
Krenulo je 2010. godine, kada sam upoznao Borisa (prijatelj i kum), koji je tada studirao pivarstvo u Karlovcu. Tada nisam ni znao da postoji taj studij kod nas. Jednom mi je donio par boca svog domaćeg piva za probu. Pivo me oduševilo, bilo je to potpuno nešto drugačije u odnosu na konzumne lagere koje smo uglavnom tada pili. Nakon toga je sve krenulo…Boris mi je ispričao tehnologiju spravljanja piva te uputio na forum pivarstvo.info. Svoje prvo pivo skuhao sam skoro godinu dana poslije, nakon što sam nekoliko puta pročitao cijeli forum i dostupnu literaturu…
– Kako izgleda jedno kuhanje?
Najčešće kuham vikendom i to uvijek krećem ranom zorom. Nekoliko dana prije kuhanja odredim koji stil ću kuhati, pripremam recept i naravno sirovine. Kada krenem s kuhanjem, najprije stavljam na grijanje vodu (za ukomljavanje). Za vrijeme kad se grije voda, važem, a pa potom i meljem slad.
Kad se voda zagrije, stavljam mljeveni slad, te kreće ukomljavanje koje najčešće traje sat vremena (ovisno o receptu), pa se to vrijeme iskoristi za pranje boca, čišćenje i sl. Nakon ukomljavanja, sladovina se odvaja od zrnja, prebacuje se u drugi lonac i zagrijava do ključanja. Pošto u zrnju koje je ostalo još uvijek ima fermentabilnih šećera, radi se ispiranje. Na taj način se maksimalno izvuku svi šećeri iz slada. Kad sladovina zaključa, vrijeme je za stavljanje hmelja. Sladovina najčešće ključa sat vremena, pa se u tom periodu stavljaju hmeljevi. Hmelj što se duže kuha to više daje gorčine, dok se za dobivanje aroma iz hmelja on kuha kratko (od 0 do 20 min). Nakon što završi ključanje sladovine, tu sladovinu je potrebno što prije ohladiti kako bi se mogao ubaciti kvasac i staviti sladovinu na fermentaciju. Cijeli proces kuhanja piva traje cca 6 sati, nakon toga pivo fermentira tri tjedna, flašira se u boce i nakon što se izgazira (desetak dana) spremno je za piti.

– Koji ti je najdraži pivski stil?
Uf…to je kao kad majku pitaš koje dijete najviše voli
To dosta ovisi o raspoloženju, hrani pa i godišnjem dobu. Ljeti ću rado popiti IPA-u ili pale ale, dok mi je zimi nekako draži imperial stout ili porter.
– Neki favorit iz domaćeg i/ili stranog svijeta craft piva.
Od domaćeg bi svakako izdvojio Pozoj Zmajske pivovare, a od stranih Snake Dog IPA (Flying Dog Brewery).
– Sviđa li ti se u kojem smjeru ide HR craft scena?
Svakim danom naša craft scena je sve zanimljivija, u zadnjih par godina otvorilo se dosta novih pivovara, a u razgovoru sa svojim kolegama pivarima doznajem da tu nije kraj…
Ponuda je raznolika, od već pomalo klasičnog Pale Ale-a do nekih novih stilova piva. Najveća prednost craft pivarstva je mogućnost varenja piva različitih stilova. Iskreno, volio bih da neke od naših craft pivovara malo više eksperimentiraju i plasiraju neke nove stilove na tržište.
– Misliš li da bi tvoj hobi mogao postati u budućnosti nešto više?
Za sada nemam nikakve ambicije, kuham pivo za sebe i svoje prijatelje, volio bih da tako i ostane, no nikad ne reci nikad…
– Savjeti za ljude koji bi se htjeli baviti homebrewingom?
Tko jednom krene s kuhanjem piva, ubrzo ima najbolji hobi na svijetu
Svakako se najprije dobro informirati, internet je pun informacija kako i na koji način napraviti svoje prvo pivo. Svakako bi tu izdvojio i forum pivarstvo.info, na kojem se nalaze svi odgovori na pitanja i početnika, ali i iskusnih pivara. Kućni pivari će uvijek vrlo rado pomoći korisnim savjetima.


Primjedbe
Objavi komentar