Preskoči na glavni sadržaj

Intervju s kuharom pive

Priča ide ovako. Igor Glavak je preko dana ozbiljan poslovan čovjek, suprug i otac, ali se preko noći…točnije vikenda pretvara u  homebrewera!
Ovaj vlasnik Grigor’s pivovare kuha pivo od 2011. godine, do sada je odradio 62 šarže, osvojio je zlatnu medalju na III. Homebrew natjecanju u Zagrebu te je još i pivski sudac.
– Igore, kako je sve krenulo?
Krenulo je 2010. godine, kada sam upoznao Borisa (prijatelj i kum), koji je tada studirao pivarstvo u Karlovcu. Tada nisam ni znao da postoji taj studij kod nas. Jednom mi je donio par boca svog domaćeg piva za probu. Pivo me oduševilo, bilo je to potpuno nešto drugačije u odnosu na konzumne lagere koje smo uglavnom tada pili. Nakon toga je sve krenulo…Boris mi je ispričao tehnologiju spravljanja piva te uputio na forum pivarstvo.info. Svoje prvo pivo skuhao sam skoro godinu dana poslije, nakon što sam nekoliko puta pročitao cijeli forum i dostupnu literaturu…
– Kako izgleda jedno kuhanje?
Najčešće kuham vikendom i to uvijek krećem ranom zorom. Nekoliko dana prije kuhanja odredim koji stil ću kuhati, pripremam recept i naravno sirovine. Kada krenem s kuhanjem, najprije stavljam na grijanje vodu (za ukomljavanje). Za vrijeme kad se grije voda, važem, a  pa potom i meljem slad.
Kad se voda zagrije, stavljam mljeveni slad, te kreće ukomljavanje koje najčešće traje sat vremena (ovisno o receptu), pa se to vrijeme iskoristi za pranje boca, čišćenje i sl. Nakon ukomljavanja, sladovina se odvaja od zrnja, prebacuje se u drugi lonac i zagrijava do ključanja. Pošto u zrnju koje je ostalo još uvijek ima fermentabilnih šećera, radi se ispiranje. Na taj način se maksimalno izvuku svi šećeri iz slada. Kad sladovina zaključa, vrijeme je za stavljanje hmelja. Sladovina najčešće ključa sat vremena, pa se u tom periodu stavljaju hmeljevi. Hmelj što se duže kuha to više daje gorčine, dok se za dobivanje aroma iz hmelja on kuha kratko (od 0 do 20 min). Nakon što završi ključanje sladovine, tu sladovinu je potrebno što prije ohladiti kako bi se mogao ubaciti kvasac i staviti sladovinu na fermentaciju. Cijeli proces kuhanja piva traje cca 6 sati, nakon toga pivo fermentira tri tjedna, flašira se u boce i nakon što se izgazira (desetak dana) spremno je za piti.kuhanje-pive-igor
– Koji ti je najdraži pivski stil?
Uf…to je kao kad majku pitaš koje dijete najviše voli 🙂 To dosta ovisi o raspoloženju, hrani pa i godišnjem dobu. Ljeti ću rado popiti IPA-u ili pale ale, dok mi je zimi nekako draži imperial stout ili porter.
– Neki favorit iz domaćeg i/ili stranog svijeta craft piva.
Od domaćeg bi svakako izdvojio Pozoj Zmajske pivovare, a od stranih Snake Dog IPA (Flying Dog Brewery).
– Sviđa li ti se u kojem smjeru ide HR craft scena?
Svakim danom naša craft scena je sve zanimljivija, u zadnjih par godina otvorilo se dosta novih pivovara, a u razgovoru sa svojim kolegama pivarima doznajem da tu nije kraj…
Ponuda je raznolika, od već pomalo klasičnog Pale Ale-a do nekih novih stilova piva. Najveća prednost craft pivarstva je mogućnost varenja piva različitih stilova. Iskreno, volio bih da neke od naših craft pivovara malo više eksperimentiraju i plasiraju neke nove stilove na tržište.
– Misliš li da bi tvoj hobi mogao postati u budućnosti nešto više?
Za sada nemam nikakve ambicije, kuham pivo za sebe i svoje prijatelje, volio bih da tako i ostane, no nikad ne reci nikad…
– Savjeti za ljude koji bi se htjeli baviti homebrewingom?
Tko jednom krene s kuhanjem piva, ubrzo ima najbolji hobi na svijetu 🙂 Svakako se najprije dobro informirati, internet je pun informacija kako i na koji način napraviti svoje prvo pivo. Svakako bi tu izdvojio i forum pivarstvo.info, na kojem se nalaze svi odgovori na pitanja i početnika, ali i iskusnih pivara. Kućni pivari će uvijek vrlo rado pomoći korisnim savjetima.
logo-grigors-brewery

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...