Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska craft RE:evolucija Part I.

Još jedna nedjelja. Ne mogu prestati gledati Netflix-ov Stranger Things. Mislim da će ovo biti maratonski pogledana prva sezona. Serija me odmah privukla, no to je bilo nekako za očekivati s obzirom na sve reference na moje obožavane osamdesete. Ipak treba mi mala pauza.
Tena i ja smo odlučili s prijateljima otići do novootvorenog bara u blizini našeg naselja. Odmah po dolasku sam počeo proučavati unutrašnjost lokala te pokušao procijeniti je li ovo samo još jedno šminkersko mjesto ili možda nešto više. Ugrabio sam prvi cjenik koji sam vidio ispred sebe. Sad dolazimo do onog dijela kada treba odabrati piće, a kako sam naučen da su svi lokalni kafići pod utjecajem velikih pivovara, čini mi se da bi to mogao biti problem. Na moje (ugodno) iznenađenje, ovaj bar okrenuo se kvaliteti te su se na meniju predamnom ukazale Zmajska, Varionica, Vunetovo, Medvedgrad te 5th Element, a od stranih craftova bih izdvojio odličnu Cambu i Pintu. Samo je još nedostajala Nova Runda kako bi priča s hrvatskim craftovima bila zaokružena. Prva pomisao mi je bila da se sigurno radi o nekakvoj promociji ili eventu, a već sutra će na terasi osvanuti žuti ili zeleni sponzorski suncobrani. Međutim, kako craft pivovare ne raspolažu toliko velikim budžetom za marketing kao velike industrijske pivovare, njihova najbolja reklama su zadovoljni potrošači.
Vidjeti ovakvu odlučno ponudu u lokalnom baru bilo je zbilja prelijepo. Odmah sam se sjetio jednog razgovora s Mirom Šuvakom, suosnivačem Nove Runde, kada smo pričali o povezanosti i prijateljstvu tih hrvatskih craft pionira te je to naveo i na panelu Beeryard festivala prošli tjedan. Kako sam započeo ovu priču/blog s ciljem objašnjavanja ljubavi prema Zmajskoj, vrlo brzo mi je postalo jasno da je nemoguće izdvojiti jednu hrvatsku craft pivovaru od cjelokupne craft scene. Budući da sam spomenuo Novu Rundu, moram napisati par riječi o njima. Kako njihova stranica kaže, osnovana je od strane dugogodišnjih prijatelja Marka Filipina i Miroslava Šuvaka. Ono što mi se svidjelo je ova rečenica, koja jako dobro objašnjava stanje kad su krenuli s radom: “Na hrvatskom pivskom tržištu dominiraju Euro lageri i mi želimo tu napraviti promjenu. Naša proizvodnja se zasniva samo na svježem, točenom pivu – nema boca.” (preuzeto s: www.novarunda.hr).
nova runda
Dečki iz Varionice imaju sličnu priču kao Nova Runda, pošto se radi o dvoje prijatelja koji su idejni začetnici i pokretači ove pivovare – Matija Mrazek i Davor Simičić. Ovako su sami sebe opisali: “Nakon višegodišnje proizvodnje u vlastitom podrumu, odvažili smo se na sljedeći korak i otvaranjem Varionice 2014. godine pridružujemo se Craft beer revoluciji u Hrvatskoj. Želja nam je proizvoditi više različitih stilova piva vrhunske kvalitete u manjim šaržama kako bismo zajedno mogli uživati u svježim i raznovrsnim okusima koje ovakav tip proizvodnje pruža.“ (preuzeto s: www.varionica.hr).
05_VARIONICA_LOGOTIP vert
Budući da se sada moram vratiti gledanju zadnje dvije epizode Stranger Things, u ponedjeljak nastavljamo s kratkim upoznavanjem hrvatske craft scene.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...