Preskoči na glavni sadržaj

Godina prva IV.dio

Dubrovnik
20h. Šetajući Dubrovnikom nakon lagane večere, Tena i ja smo odlučili sjesti na piće. Ništa tu ne bi bilo problematično kada bi moje trenutne preferencije u kvaliteti ponude piva mogla zadovoljiti većina kafića i barova. Međutim, u današnje vrijeme, kad je moguće kroz par minuta na internetu naći ponudu većine lokala, nije nam trebalo dugo da pronađemo tri koja će zadovoljiti postavljene kriterije. Nakon par minuta šetnje došli smo do jednog simpatičnog bara, gdje su turisti zauzeli cijelu terasu, ali nam se svidio simpatični interijer te smo sjeli unutra. Ponuda mi se zbilja činila dobrom. Bila je tu, naravno, Zmajska pa Varionica sa svojim Pale Aleom, Medvedgradov odlični Fakin, jako dobar srpski craft Kabinet te solidne pive Bujske pivovare San Servolo. Sjedeći pored nas, jedan je gospodin ušao u razgovor s konobaricom oko hrvatskih craft piva, što me zainteresiralo. Ubacio sam se u razgovor te nastojao ovom simpatičnom Britancu objasniti hrvatsku craft scenu koliko sam mogao. Bio je ugodno iznenađen ponudom. Kako je razgovor tekao, obojica smo nastojali definirati pojam craft te sam shvatio da, iako generalno imamo sličnu ideju, postoje neke različitosti. Sljedeći dan sam odlučio pokušati složiti neku definiciju ili objašnjenje ovog pojma.

Craft, što je craft?
Čini mi se da na (za svjetske razmjere) malom hrvatskom tržištu piva danas skoro svaki dan biva otvorena ili predstavljena jedna nova craft pivovara. Svima je jasno da se radi o nečem novom i drukčijem, no što zbilja stoji iza te riječi – craft (i da li bi možda trebalo pisati kraft ili zanatsko?). Američko udruženje pivara (eng. Brewer’s Association) daje, po meni, jedno vrlo jednostavno i korektno objašnjenje. Oni kažu da je craft pivovara mala, nezavisna i tradicionalna. Mala jer proizvede do 6 milijuna bačvi godišnje. Do 25% uloga u vlasničkoj strukturi smije imati kompanija koja proizvodi alkoholna pića, a sama nije craft pivovara. Nezavisnost je ovdje možda najbitnija stavka, budući da govori kako pivari moraju imati pive čiji je okus produkt tradicionalnih sastojaka i njihove fermentacije.

Mikro i craft pivovare
U različitim tekstovima sam shvatio da dosta ljudi miješa ove pojmove. Kada sam prvo krenuo s proučavanjem i meni su se činili sličnima pa pogledajmo po čemu se razlikuju.
Mikro pivovare su određene brojem bačvi koje proizvode u jednoj godini, a to je maksimum od 15 000 bačvi ili količinski oko 17 500 hektolitara. Ne postoje stroge smjernice kojima se određuje kvaliteta ili tehnika proizvodnje pive. Za razliku od mikro pivovara, craft imaju pravila i smjernice u proizvodnji. Craft pive moraju sadržavati najmanje 50% prirodnog slada, umjesto nadomjestaka kao što su zob, ječam i pšenica, koji pivu daju okus. Prema gore navedenom, vidimo da bismo pivovare prema veličini jednostavno trebali zvati mikro ili makro pivovarama. Oznaka “craft pivo” znak je kvalitete, a česta je pogreška da se svaka manja pivovara smatra craft pivovarom.

„Moje ime je Michael Jackson. Ne plešem i ne pijem Pepsi“
Budući da me jako zanimala ova tema, nastojao sam tokom protekle godine proučiti što više tekstova i sadržaja na internetu te pogledati eventualno koji dokumentarni film o ovoj temi. Tu mi je pomogao gospodin Michael Jackson. Ne autor hitova Beat It i Thriller, već istoimeni engleski novinar i pisac čiji je citat naveden u naslovu ovog odlomka. Njegova dokumentarna serija The Beer Hunter otvorila mi je oči prema različitim vrstama i načinima proizvodnje piva. Ono što dijelim s ovim velikim pivskim novinarom, osim ljubavi prema pivu, je i ljubav prema whiskeyu.
Svima onima koji nakon ovog teksta žele znati više o craft i mikro (a i o nekim većim svjetskim) pivovarama, svakako bih preporučio gledanje ove serije te njegove knjige The World Guide to Beer i Ultimate Beer.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...