Preskoči na glavni sadržaj

Craft ideje bez granica

[Napomena: uz ovaj tekst poželjno je slušati album Hot Rots, Frank Zappa]
Kao velikog ljubitelja stout i porter stilova piva, vesele me sve moguće varijacije na njihovu temu. Nabrojao bih samo neke kao što su: London porter, kojega krasi lagano slatkasti okus, Baltic porter, koji dolazi sa sjevera Europe te mu je glavna karakteristika veći postotak alkohola, a u okusu se osjećaju čokolada i šljiva, zatim Oatmeal stout koji se radi s laktozom te posjeduje manji postotak alkohola, i na kraju moj najdraži Russian imperial stout, koji karakterizira niska karbonizacija, a okus mu daje tamna čokolada i prženi slad. Mogućnosti su zbilja velike te se pitam je li moguće otići predaleko? Moji prijatelji, poznavatelji craft piva, tvrde da je upravo ljepota u tome što se craft pivari mogu neograničeno igrati s idejama i receptima za pive. To je ono što neke i privlači ovome svijetu. Vječno iščekivanje nečega novog i drugačijeg.
Krafne, brada i bikovi testisi
Evil Twin, jedna od meni vrlo dragih pivovara, prije par godina izbacila je na tržište pivo Imperial Doughnut Break. Prva pomisao je da se svakako radi o simpatičnom imenu pive, no čitajući intervju s Jeppeom saznao sam da su prilikom kuhanja pive zbilja ubacili oko 1000 krafni u smjesu te tako došli i do imena. „Iako nisam ljubitelj krafni, htio sam napraviti pivo s njima da vidim što će se dogoditi“, izjavio je Jeppe u intervjuu. „Fun fact“: Jeppe Jarnit-Bjergsø je osnivač pivovare Evil Twin Brewing, ujedno je brat blizanac Mikkel Borg Bjergsøa, jednog od osnivača Mikkeller pivovare, pa otuda kreativno ime Evil Twin.
evil_twin_0081_doughnut
Drugi primjer zanimljivih craft piva je zasigurno Beard Beer napravljen od strane Rogue Ales pivovare. Iako je sve počelo kao šala za prvi april, dečki iz Roguea su prilikom eksperimentiranja shvatili da su kombiniranjem brade majstora pivara John Maiera i kvasca dobili odličnu podlogu za novo pive te je 01.04.2013. ovaj eksperiment stvarno i izašao na tržište.
beard_beer
Još jedno pivo koje je krenulo idejno kao šala je Rocky Mountain Oyster Stout pivovare Wynkoop Brewing. Gostujući na jednom pivskom festivalu u Denveru, dečki iz pivovare su htjeli povezati lokalni specijalitet – pržene bikove testise (ime ovog specijaliteta je Rocky Mountain kamenice) sa svojom pivom te su prilikom kuhanja ubacili oko 11kg istih u smjesu. Posjetitelji festivala su bili oduševljeni te je pivovara odlučila službeno krenuti s prodajom ove pive, vjerojatno vrlo zanimljivog okusa. Glasnogovornik pivovare Marty Jones je prilikom početka prodaje izjavio da se zaposlenici jako vole zabavljati na svom poslu, a ova im je piva upravo to omogućila.
Rocky Mountain Oyster Stout
Nakon tolikih ekstravagantnih i kreativnih rješenja, baš me zanima što će nam u budućnosti ponuditi majstori Zmajske pivovare…

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...