To je bila ta nedjelja. Bili smo na viksi u Zagorju, jeli meso i razgovarali. Nismo ništa pili. Mineralna voda je bio naš odabir pića. Na putu natrag u Zagreb, vozeći se kroz prelijepi zagorski krajolik te slušajući Pips, Chips & Videoclips počeli smo pričati o dojmovima s jučerašnjeg izlaska. Dan prije smo bili u Močvari na Beeryard festivalu. Par nas pivskih entuzijasta, naše prijateljice koje istražuju pive i još hrpa drugih ljudi.
Kako zapravo početi pričati o festivalu gdje su se na istom mjestu našle moja voljena Zmajska pivovara zajedno s ostalim hrvatskim craft pivovarama kao što su Varionica, Nova Runda, LAB, Pulfer, Garden Brewery, Bošnjak te noviteti na sceni Valens, BaD Brewery, Varoška pivovara, Slawoner. Možda je najbolje bilo opisati tu situaciju kao dolazak malog djeteta u dućan s igračkama.
Festival je počeo predstavljanjem pivskog portala Pivarium od strane velikog pivskog znalca Marka Ožegovića te se nastavio vrlo interesantinim panelom na kojemu su sudjelovali Andrej Čapka iz Zmajske Pivovare, Miroslav Šuvak iz Nove Runde i Matija Mrazak iz Varionice uz moderaciju Domagoja Jakopovića. Glavne teme su bili teški počeci svake od pivovara, ideje za budućnost te viđenje naše pivske scene. Jako mi se svidjelo kako su troje navedenih pivskih majstora pokazali međusobni respekt, podršku i suradnju. Pričalo se i o velikim problemima koje prisutne pivovare imaju s ugostiteljskom objektima.
Jedna od piva na festivalu je bila Hoppy Wheat Zmajske pivovare, koja je doživjela svoje predstavljanje krajem srpnja na meki zagrebačke craft scene – Opatovini. Kako nisam ljubitelj radlera, ovakvo pivo mi se čini prigodnije za tople, ljetne dane. Iako nije nešto što bih nazvao svojim stilom, mislim da se radi o vrlo dobrom pivu. Ono što bih htio naglasti je da se radi o vrlo zanimljivom i hrabrom potezu pošto se radi o stilu koji nije previše zastupljen na svjetskoj craft sceni.
Beeryard festival je zamišljen kao odličan projekt od strane entuzijastičkih pivskih majstora, gdje bi se uz odličnu pivu mogla konzumirati fina hrana i poslušati par dobrih bendova. Nažalost, street food barovi su tokom jutra vrlo neprofesionalno otkazali svoj dolazak te je sve spašeno brzom intervencijom organizatora.
Nadam se da je ovaj festival početak jedne lijepe priče te da će 2017. biti još i veći, s više stilova piva, više craft pivovara te uz, nadam se, finu hranu.
Primjedbe
Objavi komentar