Preskoči na glavni sadržaj

Beeryard festival

To je bila ta nedjelja. Bili smo na viksi u Zagorju, jeli meso i razgovarali. Nismo ništa pili. Mineralna voda je bio naš odabir pića. Na putu natrag u Zagreb, vozeći se kroz prelijepi zagorski krajolik te slušajući Pips, Chips & Videoclips počeli smo pričati o dojmovima s jučerašnjeg izlaska. Dan prije smo bili u Močvari na Beeryard festivalu. Par nas pivskih entuzijasta, naše prijateljice koje istražuju pive i još hrpa drugih ljudi.
Kako zapravo početi pričati o festivalu gdje su se na istom mjestu našle moja voljena Zmajska pivovara zajedno s ostalim hrvatskim craft pivovarama kao što su Varionica, Nova Runda, LAB, Pulfer, Garden Brewery, Bošnjak te noviteti na sceni Valens, BaD Brewery, Varoška pivovara, Slawoner. Možda je najbolje bilo opisati tu situaciju kao dolazak malog djeteta u dućan s igračkama.
Festival je počeo predstavljanjem pivskog portala Pivarium od strane velikog pivskog znalca Marka Ožegovića te se nastavio vrlo interesantinim panelom na kojemu su sudjelovali Andrej Čapka iz Zmajske Pivovare, Miroslav Šuvak iz Nove Runde i Matija Mrazak iz Varionice uz moderaciju Domagoja Jakopovića. Glavne teme su bili teški počeci svake od pivovara, ideje za budućnost te viđenje naše pivske scene. Jako mi se svidjelo kako su troje navedenih pivskih majstora pokazali međusobni respekt, podršku i suradnju. Pričalo se i o velikim problemima koje prisutne pivovare imaju s ugostiteljskom objektima.
Jedna od piva na festivalu je bila Hoppy Wheat Zmajske pivovare, koja je doživjela svoje predstavljanje krajem srpnja  na meki zagrebačke craft scene – Opatovini.  Kako nisam ljubitelj radlera, ovakvo pivo mi se čini prigodnije za tople, ljetne dane. Iako nije nešto što bih nazvao svojim stilom, mislim da se radi o vrlo dobrom pivu. Ono što bih htio naglasti je da se radi o vrlo zanimljivom i hrabrom potezu pošto se radi o stilu koji nije previše zastupljen na svjetskoj craft sceni.
Beeryard festival je zamišljen kao odličan projekt od strane entuzijastičkih pivskih majstora, gdje bi se uz odličnu pivu mogla konzumirati fina hrana i poslušati par dobrih bendova. Nažalost, street food barovi su tokom jutra vrlo neprofesionalno otkazali svoj dolazak te je sve spašeno brzom intervencijom organizatora.
Nadam se da je ovaj festival početak jedne lijepe priče te da će 2017. biti još i veći, s više stilova piva, više craft pivovara te uz, nadam se, finu hranu.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete. Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u! Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivar...

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...