Preskoči na glavni sadržaj

Njegovo Veličanstvo Stout

Craft scena u Hrvatskoj razvija se i raste velikom brzinom. Pojmovi kao što su IPA, stout i porter postali su skoro domaći termini u barovima gdje su prije par godina bili prisutni jedino lageri ž i k kvalitete.

Točka iskonske promjene je pojava jednog specifičnog stila kojeg sam toliko puta spomenuo u ovom blogu – radi se o Russian Imperial Stout, odnosno RIS-u!

Prije nego krenemo dalje, pogledajmo kratku povijest ovog piva. Prema legendi, ruski car Petar Veliki je krajem 17. stoljeća, prilikom svog diplomatskog putovanja po Velikoj Britaniji, probao „porter-stout“ pivo, odnosno preteču stout stila (prva pojava pravog portera bilježi se  okvirno od 1720.-ih, a potom se kao podstil razvio stout). Kako je car bio oduševljen ovim pićem, zatražio je veće količine koje bi ponio natrag u Rusiju. Ovdje je inicijalno nastao problem pošto su pivari bili svjesni da se ne može zadržati kvaliteta piva tijekom tako dalekog puta. Kao i kod putovanja brodova s ale-ovima za Indiju, pivari su dodali veće količine hmelja i povećali postotak alkohola te na taj način započeli priču ovog moćnog pivskog stila. Nekoliko desetljeća nakon smrti Petra Velikog, Katarina Velika će također preuzeti ljubav prema ovom pivu, kao i mnogi na njezinom dvoru, te je tako sljedećih par stoljeća nastavljen uvoz iz Velike Britanije.

Što je toliko zanimljivo u pivu koje miriše na kavu i karamelu, a u njegovom okusu se osjeti crna čokolada i kakao? Kombinacija navedenih elemenata, koja čini ovaj stil toliko posebnim i dragim mnogim zaljubljenicima u pivo, a meni možda i najdražim. Upravo zbog toga mi je iznimno drago što je Zmajska pivovara početkom jeseni 2017. godine prva na domaćem tržištu predstavila svoj carski stout, koji je naravno razveselio cijelu craft scenu, a uz „običan“ napravljena je i posebna barrel aged verzija, gdje je stout više od šest mjeseci dodatno odležao u hrastovim bačvama whiskeyja.


Dok pišem ovaj tekst, Garden Brewery je upravo predstavio svoj Imperial Stout, kojeg su nazvali Croatian Imperial Stout. Što ga čini hrvatskim? Iz Gardena su istaknuli smokve, rogač te odležavanje u bačvama slavonskog hrasta kao elemente koji predstavljaju Hrvatsku.



Za kraj pogledajmo najbolje RIS-ove prema izboru stranice Ratebeer:

https://www.ratebeer.com/beerstyles/imperial-stout/24/

Glazbeni kutak

Uz ovako dominantan stil pive mogu preporučiti samo jedan od najboljih i najkompletnijih albuma svih vremena – Dark Side Of The Moon grupe Pink Floyd. Što reći o albumu koji u 10 pjesama nastoji dati odgovor na pitanje smisla života? Ne želim izdvajati niti jednu pjesmu jer sam osobno album, nakon opetovanih slušanja, bolje doživio slušajući ga od prve do zadnje pjesme nego kada bih izdvajao pojedine.

Primjedbe

Najčitaniji postovi

Zagrebački fakin aka Zagrebačke priče part II

Današnja priča nije o nekoj novoj pivi ni novoj pivovari. Danas sam odlučio napisati par riječi o dobro nam poznatoj pivovari Medvedgrad. Nakon što smo prošli odlične etikete njihovih boca u „Zagrebačkim pričama“, došlo je vrijeme na priču o samoj pivovari. Ova prva hrvatska nezavisna pivovara otvorila je svoja vrata u prosincu 1994. godine u Zagrebu na uglu Savske i Vukovarske ulice. Od svojih početaka poštuju tradicionalne načine kuhanja piva te korištenje kvalitetnih sirovina. Iste godine kuhaju se prve šarže Zlatnog medvjeda, Mrkog medvjeda i Crne kraljice. Sljedeće godine pivovara Medvedgrad uvodi novitete na hrvatsko tržište – kuha se pšenično pivo Dva klasa, koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. Za Božić 1996. godine prvi je puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo. ...

Molim vas pivo s toplim mlijekom

Eksperimentiranje svakako daje draž craftovima ispred monotonih i jednostavnih industrijskih piva. Naslov je sigurno otišao jedan korak dalje kako bih vas zainteresirao za novu priču, no u današnje smo vrijeme svjedoci spajanja zbilja različitih okusa u želji za kreiranjem nečeg novog i originalnog pa možda kombinacija iz naslova i nije toliko daleka… Neki će reći da kroz većinu tekstova nastojim doći do nekog stouta ili portera. Ovaj puta nas priča vodi do kave pa je onda sigurno i neka fina, tamnija piva glavni protagonista teksta ? E pa nije! Siesta Session Coffee naziv je nove pive koja je nastala kolaboracijom Varionice i Najgore Kave u Gradu. Ako mislite da je NKUG čudno ime za craft pivovaru, u pravu ste. Za one koji ne znaju radi se o jednoj od najboljih (zato mi je ime odlično) lokacija za popiti kavu u Zagrebu. Kako je onda došlo do ove zanimljive kombinacije? Davor i Matija iz Varionice: „Prvo smo došli na zamisao da napravimo pivo s kavom. Znali smo da će kava bit...